» Afstudeerproject Muziektheaterproductie "Protest"
Artikel Tubantia 15-01-2005:Protest is krachtig staaltje samenwerking.


Voor Barbara, Hans en Marianne, muziekdocenten in spe, is het de kans van hun leven. Voor 22 leerlingen van het Kottenpark betekent het podiumervaring en veel publiek. Basisscholieren levert het een geweldig uitje op. De musical Protest balt vele krachten samen.

ENSCHEDE - Barbara Boomkamp (20) praat moeiteloos haar mobiele telefoon leeg over Protest, de musical die zij en haar klasgenoten Hans Trip (51) en Marianne van der Post (39) van a tot z op poten hebben gezet.

Een behoorlijk budget, lekker veel toeters en bellen, een mega-cast van vijftig personen, in vier voorstellingen in een prachtig geoutilleerd theater. De wijze waarop Protest vorm krijgt is voor de drie bijna afgestudeerde muziekdocenten kicken. Dit is een kans, die krijgen we nooit weer.

De drie maken tijdelijk flink overuren. Donderdag en vrijdag, 20 en 21 januari, moet het gebeuren. Dan vinden in het nieuwe theater - driehonderd stoelen - van het Stedelijk Lyceum locatie Kottenpark de vier voorstellingen van Protest plaats. Twee ochtendvoorstellingen zijn bijna uitverkocht. Dat zijn besloten opvoeringen voor basisscholieren uit de twee hoogste groepen. Donderdagmiddag (14 uur) en -avond (20 uur) is publiek welkom aan de Lyceumlaan.

Protest is ook een buitenkans voor de eerstejaars leerlingen van het Kottenpark met de specialisatie muziek. Die nieuwe loot is dit schooljaar van start gegaan en nu spelen zes leerlingen een rol in de musical. Coördinator Margriet Broekroelofs is maar al te blij met het project. De kinderen pakken dit graag op, ze zijn heel gretig. Ook staan zestien derdejaars van het Kottenpark die theater als bijvak hebben op de planken met Protest.

Barbara, Hans en Marianne zijn al ruim een jaar bezig met de opvoering. Teksten, arrangementen, choreografie. De drie doen de complete productie. Nuttige voorbereiding op het werk als muziekleerkracht. Steeds vaker organiseren scholen zelf musicals. Alleen kan je dan nooit meer over zo'n budget of zulke faciliteiten beschikken als wij nu hebben.

Bijzonder trots zijn ze op de - gelikte - website, waarop ook het wervelende verhaal van de musical uit de doeken wordt gedaan. Liefde, romantiek en sociaal drama. Maar wel met veel humor en vaart, want de musical is bedoeld voor basisschoolleerlingen.

Meer informatie op de website: mtp-protest.saxion.nl(zonder www ervoor!). Toegang: 6 euro, kaarten verkrijgbaar aan de zaal.
Klik op de afbeelding voor een vergroting. (foto: voorpagina Dagblad Tubantia, 15 januari 2005)


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Muziekles? Klik:

Benefietconcert

 • Op zondag 16 juni 2013 gaf ik een benefiet orgel/pianoconcert t.b.v. de reis naar Frankrijk van het Ameezing jeugdkoor, waarvan ik pianist ben. Het concert vond plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Wethouder Elhorststraat 23 in Enschede. Op deze dag werd ik 60 jaar en dit concert leek me tevens een prachtige gelegenheid om dit te vieren door voor het eerst een soloconcert te geven! Er was muziek te horen van Bach, Beethoven, Boellmann, Grieg, Haydn, Lemmens, Mendelssohn, Rheinberger, Schubert en Trip.

Postmodernisme

 • Hoe weten we waar het modernisme ophoudt en waar het postmoderne begint? Modernistische experimenten zijn wel kenmerkend voor het minimalisme, daarom is het minimalisme feitenlijk niet postmodern. Please note: Do not touch or piss in any of the exhibits (is Duchamp verantwoordelijk voor de ontwikkeling die geleid heeft tot het postmoderne?) Is Postmodernisme een tegenhanger van het modernisme of "gewoon"weer een nieuwe beweging, zijn er parallelen? Hans Trip.

Don Giovanni:

 • La ci darem la mano La mi dirai di si, Mozart

Begroetingen in Praag

 • Hans Trip Praha/Praag: dobro den is goedendag, dobro jutro is goedemorgen, dobro vecer is goedenavond, na shledanou is tot ziens, dêkuji is dank u, Pivo prosím is een bier alstublieft.

Museum Anezky Klaster

 • ......vervolgens ga je bij de derde kruisiging linksaf......

Secession

 • Hans Trip Wien/Wenen/Vienna: Die Secession ist seit Ihrer Grundung 1897 ein privat gefuhrtes Ausstellungshaus fur internationale Gegenwartskunst. Die Freunde der Secession leisten einen bedeutenden Beitrag zur Realisierung des Ausstellungsprogramms, das ausschliesslich von Kunstlerinnen bestimmt wird. Kunstlerinnengesprache, Austellungsfuhrungen, Kunstreisen und andere Aktivitäten bieten Ihnen die Gelegenheit, unmittelbar an den Entwicklungen der Gegenwartkunst teilzunehmen, Hans Trip.

Othello:

 • Shakespeare: I kiss'd thee ere I kill'd thee; no way but this, killing myself to die upon a kiss.

J.P. Sweelinck

 • Jeep: Von der Sirenen Listigkeit Tun die Poeten dichten.

Remco Campert

 • Charles Christopher Parker bijgenaamd Vogel. Hij speelde saxofoon.Zwarte auto, snel, langs kinderen en krijsende vrouwen, geur van afval, bloemen, bananen,licht van daken door nauwe gangen naar spiegels gebracht, versplinterd in ogen, goedkope juwelen en glanzende schoenen. Maar al voorbij de auto om de hoek uit het gezicht verdwenen. Lichaam ondergesneeuwd ondergesneeuwd... fantasiebretels, gestreepte broek, wit overhemd waarin gewerkt werd, handen... Je blies in je handen en er was muziek. O vermoeide vuile voet van het lopen hele nachten haast je niet. Hij had een zon, moeizaam bevochten, langzaam zeker gevormde zon, koel als de spieren van een lange afstandszwemmer. Niet geholpen, geen volgboot, verdronken halverwege.

Vervolg Remco Campert

 • Hij maakte mijn jeugd, mijn best seizoen, mijn maand april, mijn zuiver en begrepen woord, rust en onrust nauwkeurig afgewogen in mijn handen, een schreeuw als een roos als je goed luistert liefde luister je goed nee het hoeft niet meer want ondergesneeuwd ondergesneeuwd ondergesneeuwd. Claxons, klaaglied in donkere straten, klikken van de sleutel in de hoteldeur, klap en gekletter van een fruitautomaat, oren barsten van geluiden, aderen gezwollen, pupillen te wijd, bovenarm en dijen getekend met een naald die tot rust dwingt, tot helder denken, tot klare muziek voor zwetende mensen. Vogel in zijn as gedoken, klein, huiverend, treurend, terwijl meningen en machinaties, moorden doorgaan.

Homeros Ilias

 • Hector stortte neer in het stof en de verhevene Achilles triomfeerde over hem. 'Hector', zo zei hij, 'voorwaar waande jij je veilig, toen je Patroclos van mijn wapenrusting beroofde. Doch aan mij dacht je niet, want ver was ik, jij dwaas. Bij de holle schepen was ik een sterkere dan gij, een sterkere zelfs dan Patroclos, die jij doodde. Doch nu zullen u de honden en gieren smadelijk wegslepen, terwijl Patroclos door de grieken plechtig wordt begraven. Met een stem die zwak was en nog steeds zwakker werd, sprak Hector de Held: Aan uw knieën liggende smeek ik u, bij uw eigen leven en omwille uwer ouders smeek ik u, mijn lichaam niet bij de schepen der Grieken voor de honden te werpen.

Homeros Odyssea

 • De ontembare Odysseus slaakte een luide krijgkreet en zat de mannen van Ithaca die hun wapens hadden laten vallen, achterna als op een buit beluste arend. Doch Zeus liet zijn bliksem flitsen vlak voor de voeten van zijn heerlijke dochter. En die riep tot Odysseus, hem noemend bij zijn naam en zijn titels en zij beval hem zijn strijdlust te laten varen, een einde te maken aan die verschrikkelijke burgertwist en Zeus Vader niet te vertoornen. Maar al te graag gehoorzaamde Odysseus aan het woord van de godin, die nu nog steeds in Mentors gedaante vrede stichtte tussen het volk en zijn vorst.

Aristoteles

 • Aristoteles kan worden beschouwd als de eerste homo universalis omdat hij de logica en de methodologie invoerde als wijze om wetenschap en filosofie te beoefenen. Hij beheerste ook de totaliteit van de in die tijd bekende wetenschappen (filosofie, psychologie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, taal- en letterkunde, theaterwetenschappen), die hij systematisch en methodisch tot een in zichzelf gesloten systeem uitwerkte. Aristoteles kan dus ook worden beschouwd als de eerste systeemfilosoof. Heeft Aristoteles het tweede boek van de Poetica aan de lach gewijd?

Inzingoefeningen

Het weer

 • Klik op de afbeelding voor het weer:

Filosofie

 • Schepping meer dan een schitterend ongeluk?

Google

Pianoles Enschede

Nieuws

 • Bijgewerkt: 8 november 2019

Copyright 2002-2019