» orgel
Bouwjaar: 1969/1970, 1254 pijpen, 17 zelfstandige stemmen.


Dispositie:

Hoofdwerk

prestant 8'
spitsgamba 8'
roerfluit 8'
octaaf 4'
fluit 4'
nasard 2' 2/3
octaaf 2',
mixtuur 1' 1/3, 3 sterk

tremulant


Zwelwerk
baarpijp 8'
holpijp 8'
octaaf 4'
koppelfluit 4'
woudfluit 2'
kwint 1' 1/3
trompet 8'

tremulant


Pedaal
subbas 16'
prestant 8'
fluit 8'
kwintbas 5' 1/3
koraalbas 4'
fluit 4'
ruispijp 2' 2/3, 2 sterk

Speelhulpen
koppeling II naar I
superkoppeling  II een octaaf hoger naar I
suboctaafkoppeling II een octaaf lager naar I
koppeling II naar pedaal
koppeling I naar pedaal 

Verder is er een vrije combinatie voorkeuzetoets en toetsen voor vaste combinaties: pp, p, mf, f en tuttie. En handig voor ontstemd tongwerk: een toets TA (tongwerk af).

Het orgel vindt U in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Burgermeester van Veenlaan in Enschede, waar het is opgebouwd aan de rechter voorzijde op een balkon, het zwelwerk is in een ruimte hier achter gebouwd. Deze ruimte is van buitenaf duidelijk is te herkennen als een uitbouw die net zo hoog is als de bouwhoogte van de zaal.
De grote zaal is ruim opgezet met zitplaatsen die van voren naar achteren een beetje omhoog lopen. Verder is het een mooie lichte ruimte met een uitstekende akoestiek voor muziek!
Organist: Hans Trip (sinds 17 februari 1980).

Dagblad Tubantia, 9 juli 1980:
In 1980 schreef de muziekcriticus Jan Schoonen in Dagblad Tubantia een serie artikelen over (pijp)orgels in Enschede, op 9 juli was ons orgel aan de beurt. Op de krantenfoto zit ik achter de vleugel, die nu ook nog steeds onder het hoofdwerk van het orgel staat. Ik was toen net 27 jaar oud en had ik me voor de krant netjes aangekleed met een colbertje en een keurige das. Na dit artikel ben ik met Jan Schoonen af en toe nog naar enkele orgelconcerten geweest, als we dan met de auto weer terugreden vroeg hij mijn mening over het concert en zag ik dit dan soms letterlijk in zijn stukjes in de krant terug. De criticus omschreef het orgel als een romantisch klinkend instrument met veel mogelijkheden door de uitgebreide speelhulpen, zie "orgel 2" op het hoofdmenu.

Hans Trip


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

Muziekles? Klik:

Benefietconcert

 • Op zondag 16 juni 2013 gaf ik een benefiet orgel/pianoconcert t.b.v. de reis naar Frankrijk van het Ameezing jeugdkoor, waarvan ik pianist ben. Het concert vond plaats in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de Wethouder Elhorststraat 23 in Enschede. Op deze dag werd ik 60 jaar en dit concert leek me tevens een prachtige gelegenheid om dit te vieren door voor het eerst een soloconcert te geven! Er was muziek te horen van Bach, Beethoven, Boellmann, Grieg, Haydn, Lemmens, Mendelssohn, Rheinberger, Schubert en Trip.

Postmodernisme

 • Hoe weten we waar het modernisme ophoudt en waar het postmoderne begint? Modernistische experimenten zijn wel kenmerkend voor het minimalisme, daarom is het minimalisme feitenlijk niet postmodern. Please note: Do not touch or piss in any of the exhibits (is Duchamp verantwoordelijk voor de ontwikkeling die geleid heeft tot het postmoderne?) Is Postmodernisme een tegenhanger van het modernisme of "gewoon"weer een nieuwe beweging, zijn er parallelen? Hans Trip.

Don Giovanni:

 • La ci darem la mano La mi dirai di si, Mozart

Begroetingen in Praag

 • Hans Trip Praha/Praag: dobro den is goedendag, dobro jutro is goedemorgen, dobro vecer is goedenavond, na shledanou is tot ziens, dêkuji is dank u, Pivo prosím is een bier alstublieft.

Museum Anezky Klaster

 • ......vervolgens ga je bij de derde kruisiging linksaf......

Secession

 • Hans Trip Wien/Wenen/Vienna: Die Secession ist seit Ihrer Grundung 1897 ein privat gefuhrtes Ausstellungshaus fur internationale Gegenwartskunst. Die Freunde der Secession leisten einen bedeutenden Beitrag zur Realisierung des Ausstellungsprogramms, das ausschliesslich von Kunstlerinnen bestimmt wird. Kunstlerinnengesprache, Austellungsfuhrungen, Kunstreisen und andere Aktivitäten bieten Ihnen die Gelegenheit, unmittelbar an den Entwicklungen der Gegenwartkunst teilzunehmen, Hans Trip.

Othello:

 • Shakespeare: I kiss'd thee ere I kill'd thee; no way but this, killing myself to die upon a kiss.

J.P. Sweelinck

 • Jeep: Von der Sirenen Listigkeit Tun die Poeten dichten.

Remco Campert

 • Charles Christopher Parker bijgenaamd Vogel. Hij speelde saxofoon.Zwarte auto, snel, langs kinderen en krijsende vrouwen, geur van afval, bloemen, bananen,licht van daken door nauwe gangen naar spiegels gebracht, versplinterd in ogen, goedkope juwelen en glanzende schoenen. Maar al voorbij de auto om de hoek uit het gezicht verdwenen. Lichaam ondergesneeuwd ondergesneeuwd... fantasiebretels, gestreepte broek, wit overhemd waarin gewerkt werd, handen... Je blies in je handen en er was muziek. O vermoeide vuile voet van het lopen hele nachten haast je niet. Hij had een zon, moeizaam bevochten, langzaam zeker gevormde zon, koel als de spieren van een lange afstandszwemmer. Niet geholpen, geen volgboot, verdronken halverwege.

Vervolg Remco Campert

 • Hij maakte mijn jeugd, mijn best seizoen, mijn maand april, mijn zuiver en begrepen woord, rust en onrust nauwkeurig afgewogen in mijn handen, een schreeuw als een roos als je goed luistert liefde luister je goed nee het hoeft niet meer want ondergesneeuwd ondergesneeuwd ondergesneeuwd. Claxons, klaaglied in donkere straten, klikken van de sleutel in de hoteldeur, klap en gekletter van een fruitautomaat, oren barsten van geluiden, aderen gezwollen, pupillen te wijd, bovenarm en dijen getekend met een naald die tot rust dwingt, tot helder denken, tot klare muziek voor zwetende mensen. Vogel in zijn as gedoken, klein, huiverend, treurend, terwijl meningen en machinaties, moorden doorgaan.

Homeros Ilias

 • Hector stortte neer in het stof en de verhevene Achilles triomfeerde over hem. 'Hector', zo zei hij, 'voorwaar waande jij je veilig, toen je Patroclos van mijn wapenrusting beroofde. Doch aan mij dacht je niet, want ver was ik, jij dwaas. Bij de holle schepen was ik een sterkere dan gij, een sterkere zelfs dan Patroclos, die jij doodde. Doch nu zullen u de honden en gieren smadelijk wegslepen, terwijl Patroclos door de grieken plechtig wordt begraven. Met een stem die zwak was en nog steeds zwakker werd, sprak Hector de Held: Aan uw knien liggende smeek ik u, bij uw eigen leven en omwille uwer ouders smeek ik u, mijn lichaam niet bij de schepen der Grieken voor de honden te werpen.

Homeros Odyssea

 • De ontembare Odysseus slaakte een luide krijgkreet en zat de mannen van Ithaca die hun wapens hadden laten vallen, achterna als op een buit beluste arend. Doch Zeus liet zijn bliksem flitsen vlak voor de voeten van zijn heerlijke dochter. En die riep tot Odysseus, hem noemend bij zijn naam en zijn titels en zij beval hem zijn strijdlust te laten varen, een einde te maken aan die verschrikkelijke burgertwist en Zeus Vader niet te vertoornen. Maar al te graag gehoorzaamde Odysseus aan het woord van de godin, die nu nog steeds in Mentors gedaante vrede stichtte tussen het volk en zijn vorst.

Aristoteles

 • Aristoteles kan worden beschouwd als de eerste homo universalis omdat hij de logica en de methodologie invoerde als wijze om wetenschap en filosofie te beoefenen. Hij beheerste ook de totaliteit van de in die tijd bekende wetenschappen (filosofie, psychologie, politieke en sociale wetenschappen, wiskunde en natuurwetenschappen, taal- en letterkunde, theaterwetenschappen), die hij systematisch en methodisch tot een in zichzelf gesloten systeem uitwerkte. Aristoteles kan dus ook worden beschouwd als de eerste systeemfilosoof. Heeft Aristoteles het tweede boek van de Poetica aan de lach gewijd?

Inzingoefeningen

Het weer

 • Klik op de afbeelding voor het weer:

Filosofie

 • Schepping meer dan een schitterend ongeluk?

Google

Pianoles Enschede

Nieuws

 • Bijgewerkt: 10 december 2018

Copyright 2002-2018